Skip to content

Moottorilento harrastuksena

Moottorilento on harrastus, joka tarjoaa virikkeitä ja haasteita kokeneillekin harrastajalle ympäri vuoden. Lentäminen tarjoaa samalla mielenkiintoisen mahdollisuuden liikkumiseen ja elämyksiä täynnä olevaan matkailuun tyylikkäästi ja nopeasti. Päivä- tai viikonloppuvierailut Tallinaan, Saarenmaalle tai vaikkapa Riikaan onnistuvat helposti ja nopeasti lentokoneella sillä vesistöt eivät ole matkantekoa hidastamassa. Lisää esimerkkejä mukavista lentoreissuista löytyy esim. kerhomme lentäjien matkakertomuksista.

Lentäminen voi olla yksinkertaisimmillaan vain paikallislentoja lähtö- ja laskupaikan ollessa oma tuttu kotikenttä, tai esimerkiksi matkalento Malmilta johonkin kotimaan kohteeseen tai ulkomaille viroon tai Ruotsiin. Ei ole lainkaan tavatonta, että kerhon jäsenet lentävät itse esimerkiksi muualla Suomessa oleviin työtapaamisiin kerhon koneilla yhdistäen näin työn ja harrastuksen.

Vaikka lentämistä voikin harrastaa ympäri vuoden, kesä on tietenkin aina lentotapahtumien aikaa. Ilmailukerhot suhtautuvat vieraisiin avoimesti ja mm. erilaisia Fly-In -tapahtumia ja lentoralleja järjestetään etenkin kesäisin niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Voit tutustua kerholaisten suorittamiin matkalentoihin tältä sivustolta löytyvästä matkalentokertomukset-osiosta.

Malmin ilmailukerho kouluttajana

Kerhomme kouluttaa aktiivisesti jäsenistään yksityislentäjiä. Eurooppalainen PPL(A) -lupakirja on yksityislentäjän lupakirja (PPL eli Private Pilot License), joka antaa oikeuden lentää yksimoottorisia lentokoneita ja toimimaan jopa 5700kg painoisen ilma-aluksen päällikkönä. Kyytiisi mahtuu siis tarvittaessa koko joukko ystäviä, ja lupakirjasi oikeuttaa lentämään myös ulkomaille. Lupakirjana PPL(A) on myös ensimmäinen askel kohti ammattilentäjän lupakirjoja ja -koulutusta. Ja se voidaan myöntää 17 vuotta täyttäneelle lupakirjakurssin hyväksytysti suorittaneelle hakijalle. Koulutuksen voi aloittaa jo ennen 17 vuoden ikää käytännössä noin 16 vuotiaana, teoriat jopa nuorempanakin.

Ilmailuharrastus alkaa ilmailulääkärin vastaanotolta: jo lento-oppilaalta vaaditaan voimassaoleva luokan 2 lääketieteellinen kelpoisuustodistus. Tyypillisesti koulutus kestää noin 6-10 kuukautta ja sisältää minimissään 100 tuntia teoriaopetusta sekä 45 tuntia lentokoulutusta kerhon lentokoneilla. Malmin Ilmailukerho järjestää tietenkin myös jäseniensä taitoja ylläpitävää ja kehittävää koulutusta, mm. yölento- ja taitolentokoulutusta. Kun olet kiinnostunut oman lentolupakirjan hankkimisesta tai kiinnostunut pistämään vanhentuneet kelpuutukset uudelleen voimaan tervetuloa mukaan Malmin Ilmailukerhoon! Halutessasi voit ottaa yhteyttä sähköpostilla tai soittaa kerhon koulutusvastaavalle, ja saat unelmasi konkreettisesti eteenpäin! Tutustu myös PPL-kurssin sisältöön ja aihealueisiin.

Harrasteilmailulla on yhteiskunnallista merkitystä

Lentoharrastuksesta voi olla huomattavaa yhteiskunnallistakin hyötyä, pienlentokoneita käytetään mm. metsäpalojen valvontalentoihin sekä etsintä- ja pelastuspalvelulentoihin. Malmin lentoasemalla toimivien ilmailukerhojen ja Suomen WWF:n yhdessä ideoiman Operaatio lentävän merenneidon myötä vapaaehtoisia harrasteilmailijoita on myös saatu mukaan Itämeren öljypäästöjen valvontaan.

Kilpailutoiminta

Moottorilento tarjoaa harrasteena myös mahdollisuuden kilpailemiseen. Suomessa kilpailutoiminta sekä tarkkuuslennossa, että taitolennossa on hyvin vilkasta ja Suomen edustajat ovatkin menestyneet mm. taitolennon PM-kisoissa erittäin hyvin.

Malmin Ilmailukerho järjestää myös vuosittain oman maaliinlaskukisansa, joten kilpailemista pääsee kokeilemaan omassa tutussa porukassa. Taitolentoakin voi harjoitella kerhon omalla Cessna 152 Aerobatilla, koneella jolla taitolentoharrastus käytännössä aina aloitetaan.

Jonkinlaisena kilpailuna voidaan myös mainita jo perinteeksi muodostunut  lentopaikkakisa jossa kilpaillaan Malmin kerhojen välillä ja kerhon sisäisesti leikkimielisesti. Lentopaikkakisassa kerätään pisteitä käymällä lentäen mahdollisimman monella eri lentokentällä. Jokaisesta käydystä kentästä saa yhden pisteen. Jos kenttä sijaitsee yli 800 km päässä Malmilta, se lasketaan 2 pisteen arvoiseksi. Tämän lisäksi kaikki ulkomailla olevat kentät antavat puolitoistakertaiset pisteet. Siten ulkomaisesta kentästä saa parhaimmillaan jopa 3 pistettä kerralla.  Maaliskuun alusta syyskuun loppuun käytävän kilpailun edistymistä voi seurata www-sivuilta osoitteessa www.lentopaikkakisa.com