Skip to content

Reply To: Lentokartat ja iPad

Malmin Ilmailukerho ry Forums Keskustelu Lentokartat ja iPad Reply To: Lentokartat ja iPad

#10120
Miika Asunta
Participant

Kartat menevät kohta uusiksi – Air Navigation Prohon voi ladata ilmaiseksi Openstreetmapsiin perustuvan karttapohjan, ilmatilarajat, lentokenttätiedot ja radiojaksot ovat ohjelman tietokannassa valmiina.

Minulla ANP on käytössä lähes pelkästään lennonsuunnitteluvälineenä, sillä on helppo plotata reitti ja tehdä tarvittavat laskelmat.

Sen verran epäluotettava on ykkössukupolven laitteen GPS, ettei sitä oikeasti voi käyttää, ainakaan Cessnassa.

* * *

Appstoresta löytyy Jeppesen TC (terminal charts) -sovellus, johon voi tilata esim. Skandinavian lähestymiskartat, elikkä vastaa Bottlang-paperikarttoja. Tämä on erittäin näppärä myös.

Jossain vaiheessa Jeppesen FD:stä (flight deck) on tulossa koko Euroopan kattava VFR-versio, samalla Jeppesen lopettaa paperisten 1:500 000 VFR+GPS karttojen julkaisun.

http://ww1.jeppesen.com/aviation/products/mobile-flitedeck-vfr/support.jsp

* * *

Bendix-Kingillä on MyWingMan-suunnistussofta, joka toistaiseksi on ollut rajoitettu vain Amerikan markkinoille. Euroopan versio on julkistettu huhtikuussa, aluksi mukana vain Saksan karttapohja. Tässä pohjakartta on todennäköisesti hyvin samanlainen kuin SRH:n karttanäytössä – tosin jenkkiversio näyttää käyttävän US sectional -karttoja.

http://www.bendixking.com/Products/Apps-and-Handhelds/myWingMan

* * *

Skydemoniin en ole tutustunut kuin vierestä katsomalla, mutta siinä on viety säätietojen ja bulletiinien sekä georeferensoitujen AIP-karttojen integrointi niin pitkälle, että tässä on varteenottava vaihtoehto Air Navigation Prolle, tosin tähän ei voine ladata Karttakeskuksen karttoja.

* * *

Viron VFR-kartan iPadille optimoitussa keveämmässä pdf-muodossa saa tästä:

http://dbasso.pp.fi/pdf/VFR_2012_estonia_chart-gif-111.pdf

Latvia http://dbasso.pp.fi/pdf/Latvia2011.pdf

Noita ei ole georeferensoitu, mutta jos haluaa kartat mukaansa sähköisenä pdf-lukuohjelmassa selattavaksi, niin tästäpä ne saa. Karttojen ajantasaisuudesta en ota vastuuta – viralliset pdf:t löytyvät ilmaiseksi netistä, mutta ovat niin raskaat, ettei iPad niitä jaksa piirtää, sen takia siis nämä kevennetyt versiot.

Aihe: .