Skip to content

Kurinpalautus! (Ensikokemuksia SRH / G5-suuntahyrrä)

Malmin Ilmailukerho ry Forums Keskustelu Kurinpalautus! (Ensikokemuksia SRH / G5-suuntahyrrä)

 • This topic is empty.
Viewing 1 reply thread
 • Author
  Posts
  • #9301
   Miika Asunta
   Participant

   Pieni alkushokki: keinohorisontissa ei ole enää GPS-track-bugia. Heading bugia voi pyörittää sekä suuntahyrrästä että keinohoristontista.

   Toinen huomio: Keinohorisontin pitch-asetusta ei enää voi muuttaa koneen asennon mukaan. Tämä toiminto oli jonkin aikaa käytössä, mutta laitteen STC:hen eli tyyppihyväksyntään se ei kuulu. Keinohorisontin lentokonesymbolin säätömahdollisuus kuuluu mekaaniseen mittariin, jossa ohjaajan silmien korkeuden aiheuttaman parallaksivirheen voi korjata. LCD-näytössä parallaksivirhettä ei ole. Koneen nokan todellisen asennon pitää olla keinohorisontista luettavissa.

   ****

   Kurinpalautus:

   G5-keinohorisontista totuttiin lukemaan gps-track eli kurssi, tuulikorjausta ei tarvinnut miettiä. Varsinkin kun viimeinen mekaaninen alipainesuuntahyrrä oli epäluotettava.

   Nyt loppui pelleily, kun uusi G5—suuntahyrrä (ja keinohorisontin ylärivi!) näyttää magnetometriin perustuvan ohjaussuunnan, ei ryömi eikä kärsi whisky-kompassin kaarto- ja kiihtyvyysvirheistä. GPS-trackia markkeeraa magenta salmiakkikuvio ja katkoviiva. Tuulilaskelmat tehdään etukäteen, heading bug käännetään haluttuun suuntaan, suoritetaan kaarto, jonka jälkeen ihmetellään miksi suunta ei ole GPS:n mukaan oikein.

   Tästähän tulee kilvoittelua kuka laskee tuulikorjauksen oikein – ja asettaa jo maassa valmiiksi heading bugin ensimmäiseen ohjaussuuntaan, ja kääntää koneen heti tarkasti reittiviivalle.

   ****

   Nykyisen ohjaussuunnan saa asetettua heading bugiin painamalla suuntahyrrän rullaa/painiketta pitkään. STL/G1000:ssä riittää lyhyt painallus. Lyhyellä painalluksella tulee esiin valikko.

   Virtanappulaa lyhyesti painamalla pääsee säätämään näytön kirkkautta yölentoa varten.

   Altitude bug asetetaan keinohorisontin valikon kautta kuten ennenkin.

  • #10767
   Jyri Virmalainen
   Participant

   Kiitos Miikalle. Luin ohjeet huolellisesti. Nyt vaan lentämään jonkun kaa kahdestaan niin että saan harjoitella pelkästään nappulatekniikkaa copilotin puolella.

Viewing 1 reply thread
 • You must be logged in to reply to this topic.

Aihe: .