Skip to content

Radiotaajuudet koneiden väliseen keskusteluun?

Malmin Ilmailukerho ry Forums Keskustelu Radiotaajuudet koneiden väliseen keskusteluun?

 • This topic is empty.
Viewing 3 reply threads
 • Author
  Posts
  • #9146
   Pekka Aakko
   Participant

   Teoriaa lukiessa muistan silmiini sattuneen tiedon, jossa mainittiin taajuusalueesta, joka olisi varattu ilmailussa koneiden väliseen keskusteluun. Nyt en kyllä sitä tietoa löydä koulutusmatskusta tai googlella. Ja ihan satavarma en ole muistanko tän asian nyt väärin mahdollisesti, voi olla :)

   Itselläni eilen kävi tilanne, jossa olisi voinut pyytää toista konetta (vaikka Malmin jaksolla lennonjohdon kautta) toiselle jaksolle, jotta olisi voinut kysellä millä alueella harjoittelevat ja sopia alueesta. Asia toki ratkesi sillä, että siirryin itse reippaasti kauemmalle alueelle, mutta asia jäi hitusen vaivaamaan kuitenkin.

   Eli oliko jotain sovittua taajuusaluetta, jolla voisi kahden ilma-aluksen välistä keskustelua käydä? Vai otetaanko kartasta kullekin alueelle soveltuvat taajuudet, jotka eivät ole varattuja läheisille lentopaikoille tai -kentille?

  • #10468
   Miika Asunta
   Participant

   123.45 on perinteinen pulinajakso, mutta pitää huomioida että se on joidenkin lentopaikkojen, kuten Kiteen jakso.

   Kaikki eivät automaattisesti tätä monitoroi eli kannattaa sopia etukäteen jos sitä aiotaan käyttää.

   Joskus on haaveiltu kerhon omasta “yhtiöjaksosta” ja tehokkaasta ilmailuradiosta kerhohuoneelle, mutta nämä ovat jääneet idean asteelle.

  • #10469
   Pekka Aakko
   Participant

   Joo, siis ajatus oli nimenomaan, että pyydetään tuolle jaksolle ja sovitaan sitten alueet tms. Kerran olin (ilmeisesti juuri tuolla) jaksolla, kun harjoitusalueista sovittiin, mutta siinä vaiheessa oli pari muutakin muuttujaa kädessä kuin laittaa muistiin jakson taajuus =)

   Mutta kiitos, tuota siis voi käyttää jatkossa tarpeeseen!

   Pekka

  • #10470
   Tatu Koiranen
   Participant

   123.450 MHz on virallisesti allokoitu (ICAO Annex 10, 4.1.3.2) air-to-air -kavanaksi ainoastaan remote/oceanic -alueilla, kun toimitaan VHF-maa-asemien kantaman ulkopuolella. Käytännössä sitä käytetään paljon muuhunkin jutusteluun, ja sen käyttö lienee kaikista “pienin paha” jos nyt jotain varaamatonta taajuutta meinaa keskusteluun käyttää.

   Muita näennäisesti vapaita taajuuksia ei pidä lähteä käyttämään, koska VHF:n kantama on kuitenkin matalallakin lentävästäkin koneesta yli 200 mailia (korkealla lentävään koneeseen), ja sille alueelle mahtuu monesti jo muita valtioita, ja muutenkin käytössä olevia taajuuksia, joita ei ole minkään maan AIP:ssa julkaistu. Ongelma korostuu nyt kun 8.33 kHz kanavaväli on otettu käyttöön, koska 25 kHz lähetin saattaa häiritä alle jäävää kapeampaa kanavaa, mutta oma radiosi ei toista sitä 8.33 kHz -kanavan lähetettä. Et siis välttämättä huomaa häiritseväsi ketään, kun jaksolla on “hiljaista”.

Viewing 3 reply threads
 • You must be logged in to reply to this topic.

Aihe: .