Skip to content

Rahastonhoitaja tarvitsee asiantuntija-apua!

Malmin Ilmailukerho ry Forums Keskustelu Rahastonhoitaja tarvitsee asiantuntija-apua!

 • This topic is empty.
Viewing 4 reply threads
 • Author
  Posts
  • #9240
   Miika Asunta
   Participant

   Millä edellytyksin omalla rahalla tehdyt tankkaukset voitaisiin hyvittää suoraan lentolaskulla?

   Mitä tositteita tarvitaan? Kirjanpito? Bensaostot / ilmailupolttoaineiden valmiste- ja haittaverojen palautus koululennoista?

   Onko tähän mahdollista luoda idioottivarma ja simppeli prosessi?

   Nykyisin pitää täytellä kulukorvauslomake ja liittää kuitit. Sitten rahastonhoitaja hyväksyy, tiliöi, skannaa nämä ja lähettää kirjanpitäjälle, joka aikanaan maksaa rahat tilille.

   Jokerikysymys: Tulorekisteri?

   Miika

  • #10669
   Pekka Aakko
   Participant

   Tuo kululasku on kaikista paras tapa mielestäni. Se on myös helpoin kululaskun tekijälle.

   Summa maksetaan suoraan tankkaajan tilille. Raha on vaihtunut tililtä toiselle ja tuo on kirjanpitäjälle ja tilintarkastajalle kaikkein selkein. Suora hyvitys lentolaskusta voi olla turhan raskas ja vaativa rakentaa, mun mielestä. Eli se kululasku on simppelein:)

   Näkisin, että helpoin tapa on käyttää standardia kululaskupohjaa ja kululaskun tekijä skannaa kuittinsa itse. Nykyisin löytyy kännykälle hyviä skannaussoftia (ota kuva laskusta, muodustuu PDF). Rahastonhoitajalle lähtee sitten YKSI pdf, joka viedään kirjanpitoon.

   Noista veroista en osaa sanoa, mutta kululasku tuo on ihan kuin ulkoinenkin kuitti tai lasku. Se tiliöidään samalla lailla kuin laskukin ja verokäsittely sitten sitäkautta.

   Tulorekisteristä varmaan osaa teidän kirjanpitäjä sanoa. Jos käytössä on joku sähköinen järjestelmä, esim procountor, niin ne hoitaa ilmoitukset tulorekisteriin automaattisesti. Rekisteriin voi kait ilmoittaa tulot myös manuaalisesti. Ilman automatiikkaa se on toki isompi työmäärä rahastonhoitajalle tai kirjanpitäjälle. VOitko ulkoistaa tuon sinne tilitoimistoon?

   Haittaverojen yms palautushan on sitten samassa prosessissa anyways kululaskun tai ulkoisen osalta, eikös? Kunhan se kuitti on kirjanpidossa.

  • #10670
   Jyri Virmalainen
   Participant

   Tähän asiaan ei ole muuta sanottavaa, kun että kannatan Pekan näkemystä, että Kululasku on paras. Jos ei ole varaa Procountorin tapaiseen täyden palvelun tilitoimistoon. Lisäksi totean, että kirjanpitäjän pitää olla joka tapauksessa hyvin pätevä yksilö tänä päivänä. Kaikki kehittyy niin nopeasti atk-puolella. Halvinta kirjanpitäjää ei pidä palkata. En tiedä mitä nyt maksetaan, mutta tämä on periaate (isännöitsijän näkökulma). Itse olen kokenut, että ei välttämättä tarvita noita kännyköiden skannausohjelmiakaan. Ihan normaali kännykkävalokuva toimii myös. Olen itse korostanut vaan kuittien kuvaajille, että niiden ottamiseen pätee normaalit hyvän kuvaamisen periaatteet: kohteen pitää olla selkeä (ei esim. ryppykasa), terävät kuva, ja kohteen pitää olla hyvin valaistu ja mielellään ihan suorassa. Eli helpplukuinen paitsi kirjanpitäjälle myös esim. tilintarkastajalle.

  • #10671
   ARONEN
   Participant

   Käsittääkseni näitä korvauksia ei tarvitse ilmoittaa tulorekisteriin.

   https://www.vero.fi/tulorekisteri/tietoa-meist%C3%A4/usein-kysytty%C3%A4-tulorekisterist%C3%A4/kustannusten-korvaukset/

   “Jos työntekijä tankkaa yrityksen auton omilla rahoillaan ja tämä maksetaan kulukorvauksena palkan yhteydessä, ilmoitetaanko tiedot tulorekisteriin?

   Tulorekisteriin ilmoitetaan veronalaiset ja verovapaat kustannusten korvaukset samassa laajuudessa kuin Verohallinnon nykyisellä vuosi-ilmoituksella. Työnantajalle kuuluvia kulueriä ei ilmoiteta.”

  • #10672
   Jyri Virmalainen
   Participant

   Viite Miika:”Nykyisin pitää täytellä kulukorvauslomake ja liittää kuitit. Sitten rahastonhoitaja hyväksyy, tiliöi, skannaa nämä ja lähettää kirjanpitäjälle, joka aikanaan maksaa rahat tilille.”

   Nyt vasta tajusin tästä tekstistä, että Miika siis tiliöi kaikki tapahtumat. Näkemykseni on, että kuittien tiliöinti ja käsittely ylipäätään kannattaa antaa kirjanpitäjän tehtäväksi. Kun tiliöintiprosessin kokonaisuus on yksissä käsissä toimii kirjanpito jouheimmin. Ei kannata säästää siinä, että ei tarvi maksaa euroa/kuitti tms. Rahastonhoitajalla on eri tehtävät kun kirjanpitäjällä. Eli kun syntyy digikuitti tai paperisellainen niin mahdollisimman suoraan toimitettava kirjanpitäjälle. Kunnon kirjanpitäjät kokemukseni mukaan osaa lukea huonojakin tositteita yllättävän hyvin ja nopeasti. Heidän kanssa kannattaa vaan sopia rutiinit tarkasti. Kerran kuussa tai joka toinen kuukausi rahastonhoitaja ottaa /pyytää kirjanpitäjältä pääkirjan ja käy viennit läpi. Usein saattaa löytyä selvitettävää, ja ne selvitetään kirjapitäjän kanssa sitten. Laitan Miika Sulle spostilla esimerkin miten meidän isännöitsijätoimisto toimii kun tulee kulukorvausvaatimuksia ihmisiltä, jotka on tehnyt talkootöitä talon eteen ja haluaa tarvikeostokulut takaisin talolta. Ps. Kirjanpitäjä pitää heti vaihtaa, jos se sössii, kuten ymmärsin että tekee nykyään. Hyviä on saatavilla markkinoilta tosi paljon.

Viewing 4 reply threads
 • You must be logged in to reply to this topic.

Aihe: .