Skip to content

STL:n pesusta

Malmin Ilmailukerho ry Forums Keskustelu STL:n pesusta

 • This topic is empty.
Viewing 6 reply threads
 • Author
  Posts
  • #9021

   Morot taas aviaatioystävät!

   Pestiinpä maanantaina lennon jälkeen super-likaista Tangolimaa ja heräsipä tarve jakaa purjelentäjän vinkkelistä vähän ajatuksia koneen (eli rahan) säästämiseksi:

   Kuomun pesuun pleksiä säästävä metodi on reippaasti ehdottoman puhdasta vettä alkuhuuhteluun, lisää yhtä puhdasta vettä pesemiseen + puhdas, kostutettu pehmeä (mikrokuitu-) liina pesuun & kuivaukseen. Parhaiten puhdasta vettä sais jos meillä olis kerholla sellanen kastelukannun kokonen paineruiskupullo (luokkaa pari kymppiä maksaa) johon pumpataan painetta ja siitä ruiskitaan sitten kuomuun ja muihinkin pestäviin kohteisiin.

   Kuomun pesemiseen käytettävä mikrokuituliina pitää säästää vain ja ainoastaan kuomun pesuun ja uusia riittävän usein. Jos putoaa maahan, niin roskiin ja uus tilalle, ei maksa paljon.

   Paperin (talouspaperi tms) käyttö kuomun pesemiseen naarmuttaa sitä turhaan, toivottavasti kukaan ei käytä.

   Samoin muuhun koneen pesuun käytettävien sienten tai säämiskän käyttö kuomuun ei hyvä – ei saa mitenkään niin puhtaaksi ettei olisi riski naarmuttaa kuomua.

   Viimeeks ämpärissä oli hankaussieni, sillä saa minkä tahansa pinnan naarmuille, ei hyvä.

   Koneen pesua helpottais huomattavan paljon hyvä vahaus. Pursikoneiden hyvin vahatuista siivistä itikat pesee tuoreeltaan aika helposti, jos ei oo vahattu kauden mittaan, niin elokuussa on jo paljon työläämpää. Nyt ainakin tuntui että STL:ää sai kastella ja pyyhkiä moneen kertaan enneku rupes valkoista paistamaan itikkakerroksen alta. Fairyn tms pesuaineen käyttö syö mahdolliset vahat veks, eikä oo tarpeen jos pesu hoidetaan tuoreeltaan ja varsinkin jos kone on hyvässä vahassa.

   Pidetäänkö joku ilta vahaustalkoot? Sopinee käydä hommaamassa tollanen paineruiskupullo + parit mikrokuituliinat?

   Ei varmaan oo Diamondinkaan kuomu ihan ilmainen uusittava, naarmuisesta taas ei nää illalla juur mitään ulos. Pienellä viitseliäisyydellä pysyy kone paremmassa kondiksessa.

   T: Juha

  • #10107
   Tuomas Kuosmanen
   Participant

   Hyviä vinkkejä, kiitos! Kuomun naarmuttomana pito on erittäin tärkeää ettei se naarmuunnu turhaan. Samoin sisäpuolella ei pidä pitää headsettejä eikä mitään muutakaan kojelaudan päällä – siksikään että kojelauta \”kippaa\” pystyyn kun kuomun avaa!

   Sopii käydä hakemassa liinat ja pullo, laita kuitti rahastonhoitajan lokeroon käsikirjojen viereen – siellä pitäisi olla lomakkeita millä voi merkitä tilinumeron ja ostoksen syyn.

   Pidetään vain talkoot, pystyisitkö miettimään päivän? Jos järkätään ne keskiviikoksi, olen ainakin itse mukana, voin tehdä facebook-kutsun ja jäsenuutisen aiheesta myös kun päivä on muuten sopiva.

   Onko vinkkejä muuten millä tuon mustan jetin / öljyn saa pestyä fiksuimmin?

   //Tuomas

  • #10108

   Rgr, minäpä käyn :)

   No kyllähän se keskiviikko vois olla hyvä. Seuraava koneen kalenterin varaamaton keskiviikkoilta oli niinkin pian kuin 25.9. pistin sinne omavaltaisesti huoltovarauksen. Jos sattuu tulemaan tymä-keskiviikko ennen sitä (toivottavasti ei) niin koitetaan ad-hoc.

   Jospa sen pohjan pesasis siinä ennen vahausta. DG:n ohje on neutral soap eli miedolla fairy-vedellä mä lähtisin liikenteeseen. Fairyhän toimii yllättävän hyvin pien poistossa, vie kyllä vahatkin samalla mennessään.

   T: JU

  • #10109
   Ari Nikkinen
   Member

   Toimiva konsti ötököiden putsaukseen muovikoneista on veden veden suihkutus liuotinpullosta (sellainen parin litran pullo, johon saa käsin pumppaamalla paineen. Maksaa muutaman kympin).

   Sitten pyyhitään mikrokuituliinalla. Lähtee helposti eikä naarmuta siipeä. Pullosta saa paineettoman ja tiiviin. Voi ottaa keikalle mukaan ja välilaskulla pestä. Ei kestä kauan tuoreeltaan.

   Jos ei kuomun kanssa ole varma tekemisistään – ei kannata kokeilla.

   Pitää olla ehdottoman puhdas sieni, käden lämpöistä vettä ja yhdensuuntaiset liikkeet, ei pyöritystä.

   Missään tapauksessa ei saa hinkata sormella tai kynnellä. Paljon vettä ja toistoja. Lähtee kyllä.

   Lopuksi vain tähän varatulla pehmeällä puhtaalla säämiskällä yhdensuuntaisin liikkein kuivaus.

   Ari

  • #10110
   Tuomas Kuosmanen
   Participant

   Kiitoksia vinkeistä!

   Tuoreeltaan nuo lähtevätkin tosiaan helposti melkein millä vain. Tuo “painepesuri” kuulostaa hyvältä, kun tulee mahdollisimman vähän hankausta.

  • #10111

   Jep, lähinnä se vesi pysyy puhtaana sillä ruiskukannulla.

   Tiedä sitten, ainakin yks iso kuomuvalmistaja kyllä ohjeistaa nimenomaan käyttämään paljon vettä ja paljasta kättä…

   – JU

  • #10112
   Antti Laukkanen
   Participant

   Koulukuntia on monia. Kirjoitin kesällä hoito- ja käyttöohjeita yli neljännesvuosisadan kokemuksella komposiittirakenteisten purje- ja moottoripurjelentokoneiden hoivaamisesta. Jonkinasteista ammattilaisuutakaan tyystin unohtamatta. Niissä touhuissa hyvä ja puhdas säämiskä on ollut erityisen toimiva ratkaisu. Kyseinen vihreä wileda-sieni on naarmuttamaton ja tarkoitettu johtoreunojen puhdisttamiseen hyönteisjäämistä silloin, kun ne eivät kevyemmillä metodeilla irtoa. Ei se ihan pata-pataa sentään ollut. Mikrokuituliina vs. säämiskä kuomun puhdistamiseen onkin mielenkiintoisempi juttu. Molemmilla on puolensa, molemmilla saa aikaan puhdasta ja hyvää jälkeä, molemmilla saa pleksin naarmutetuksi. Pääasia, että liinat ovat puhtaita eikä säämiskän kanssa pyöritellä irtoavia likapartikkeleita kuomun pinnalla. Eikä tietty mikrokuituliinankaan. Se on ehkä parempi vetämään ne partikkelit pois pinnasta. Vesipullo oli joka tapauksessa hyvä ratkaisu, Sellainen oli tarkoitus hankkia jo kesällä, mutta pääs unohtumaan.

Viewing 6 reply threads
 • You must be logged in to reply to this topic.

Aihe: .