Skip to content

CTL siirtynyt moodi S aikaan

CTL:n on asennettu uusi moodi S transponderi vanhan vikaantuneen transponderin tilalle. Keski-Euroopassa on jo maita ja ilmatiloja, jotka vaativat moodia S, joten olemme nyt nelipaikkaisen matkakoneemme CTL:n kanssa moodi S valmiudessa. Uusi transponderi on Garmin GTX 328 tyyppinen ja laitteen manuaali löytyy jäsenalueen käsikirjaosasta tai (tästä).

Transponderin moodi S lähettää korkeustiedon lisäksi koneen tunnuksen lennonjohdon tutkajärjestelmään.

Lentosuunnitelmalomakkeen kohtaan 10 (EQUIPMENT) tulee laittaa VOF/S (VHF, VOR, ADF ja moodi S transponderi).

Transponderiin tulee virrat vasta, kun painaa “STBY” nappia ja vielä tällä hetkellä se pyytää käynnistyttyään varmistamaan koneen tunnuksen OHCTL. Tunnuksen varmistuksesta pääsee eteenpäin painamalla kaksi kertaa CRSR näppäintä.

Transponderia ei tarvitse mitenkään erityisesti laittaa moodin S, vaan siitä valitaan ALT tai ON tilanteen mukaan, käytännössä aina ALT. ALT vastaa moodi C:tä ja ON moodi A:ta ja tutkavastauksen mukana lähtee kummassakin tapauksessa moodi S:n vaatimat lisätiedot.

Kalusto

Aihe: Jäsenuutiset, Kalusto.