Skip to content

EASAn myötä kansalliset lupakirjat poistuvat

Kansallisten lupakirjojen voimassaolo päättyy 8.4.2012 EASA-lupakirjamuutoksen myötä. Pääsääntöisesti vuoden 2000 jälkeen suoritetut lupakirjat ovat JAR-lupakirjoja, jotka Trafi muuntaa automaattisesti EASA-lupakirjoiksi.

Kansallinen lupakirja on muunnettava JAR-lupakirjaksi ennen 8.4.2012, tämän jälkeen sillä ei enää saa lentää.

Kansallisen lupakirjan muuntaminen JAR-kirjaksi edellyttää teoriakoetta sekä 70 tunnin kokonaislentokokemusta, sekä koulu- tai tarkastuslennolla todettua radiosuunnistuslaitteitten hallintaa tai NF(A) yölentokelpuutusta.

Teoriakokeen voi suorittaa ilmailuhallinnon yleisinä koepäivinä, ja siihen voi ilmoittautua itse. Tämän jälkeen haetaan lupakirjan muutosta. Ilmailumääräyksessä PEL T1-2 kerrotaan tarkemmin muuntokokeesta. Koepäivät löytyvät ilmailumääräyksestä PEL T1-5. Ilmoittautumislomakkeen löydät tästä.

Kun teoriakoe on suoritettu ja vaadittava 70 tunnin tiima on kasassa kansallisen lupakirjan muuntamista JAR-lupakirjaksi  haetaan tällä lomakkeella.

Jos olet epävarma minkälainen lupakirja sinulla on, ota se kerhopäivänä mukaan ja selvitellään yhdessä. Voit myös ottaa yhteyttä lennonopettajaan.

Ilmailuhallinto järjestää asian tiimoilta myös Roadshow-kiertueen, jonka yhteydessä voi myös suorittaa muuntokokeen – näistä tapahtumista lisätietoja ja ilmoittautumisohjeet: http://www.ilmailuhallinto.fi/fcl_road_show_-infokiertue_2011

Aihe: Jäsenuutiset.