Skip to content

STL takaisin Malmilla

STL jäi perjantaina moottorin käynnistyksen jälkeen ilmenneen ECU-virheilmoituksen takia Mikkeliin. Todennäköisesti kyseessä on pakkasen aiheuttama anturiongelma. Kone pyritään saattamaan lentokelpoiseksi ja siirtolentämään takaisin Malmille lähipäivinä.

Edit 30.1: Kone on jo takaisin Malmilla, ja seuraavaksi siihen tehdään pakollinen ja suunniteltu korkeapainepumpun vaihto.

STL:ään ei ole hankittu hankittu siipipusseja, koska konetta on ajateltu operoitavan talvikaudella Malmilta ja sitä on tarkoitus säilyttää hallissa. Myöskään nimenomaan DA40TDI:hin suunniteltua moottoritilanlämmitintä ei ole hankittu. Sisätilan lämmittimelle koneessa ei ole sähköliitäntää. Jatkojohdon vetäminen kuomun tuuletusikkunan kautta taas altistaa sisätilat valumavedelle.

Tämä pitää huomioda varattaessa konetta talvikaudella – käytännössä konetta ei voi talvella käyttää pitempiin lentoretkiin mikäli konetta on tarkoitus säilyttää ulkona. Tätä ei ole aikaisemmin lausuttu ääneen, jälkiviisaasti sanotaan se nyt, ja toivotaan että tämä on ainoa kerta tänä talvena että kone hyytyy muualle.

Talvitoiminnasta vielä: laminaariprofiilisiiven lento-ominaisuudet heikkenevät pienestäkin määrästä huurretta, jota helposti muodostuu maassa auringonlaskun jälkeen. Ulossäteilyn takia siiven pinnan lämpötila voi pudota pakkaselle, vaikka ilman lämpötila olisi jopa pari-kolme astetta plussan puolella (havaintopaikka/mittauskorkeus on eri kuin koneen sijainti/siiven korkeus). Tämä on syksyllä hallin edustalla todistettu muutamaankin kertaan lämpötilan ja kastepisteen ollessa parin asteen päässä toisistaan. Jopa varttitunnissa siipi on ollut kauttaaltaan jäässä – kone on juuri tullut lennolta, keli näyttää hyvältä, lämpötila selvästi plussalla ja pilotti tulee tarkastamaan koneen… Tämä on otettava huomioon esimerkiksi yömatkalennoilla esimerkiksi Pirkkalaan ja takaisin – sillä aikaa kun plattalla vaihdetaan pilottia ja tehdään lentoonlähtötarkastuksia, siipi voi ehtiä jäätyä. Tai se voi ehtiä jäätyä rullauksen aikana.

Miika Asunta
Puheenjohtaja

 

Aihe: Jäsenuutiset, Kalusto.