Skip to content

SEPin uusiminen kertauskoululennolla on muuttunut

Onko SEP vanhentumassa? Siinä tapauksessa kannattaa huomioida muutokset jotka EASA toi mukanaan. JAR-aikaan Suomella oli oma erikoisuutensa eli erillinen haitari johon lennonopettaja pystyi kirjaamaan jatkoa SEPille. Nykyisin tätä liitettä ei enää ole ja itse lupakirjaan saa tehdä merkintöjä vain viranomainen sekä tarkastuslentäjät. Tämä johtaa siihen että kertauskoululennon lisäksi tarvitset merkinnän voimassaolon jatkamisesta joko tarkastuslentäjältä tai TraFin tarkastajalta.  Tämän tehdäkseen tulee mukana olla kertauskoululentolausunto, lupakirja, medikaali ja lentopäiväkirja. Toki kertauskoululennon voi lentää suoraan tarkastuslentäjän kanssa, jolloin välivaiheet jäävät pois.Kerhomme opettajalistalta löytyykin näitä 2 kappaletta.

Muutoin samat edellytykset kertauskoululennolla uusimiselle pätevät: 12 tuntia ja 12 lentoonlähtöä ja laskeutumista vanhentumispäivää edeltävän 12 kk aikana. SEPiä ei kannate myöskään nykyään päästää vanhaksi, sillä sen uusimiseksi ei riitä enää pelkkä tarkastuslento vaan vaatii koulutusorganisaation (kuten MIK) tekemän arvioinnin lisäkoulutustarpeesta. Tämä yleensä tarkoittaa 1-3 lentotuntia osaamisen tasosta riippuen. Kun arvioinnin mukainen lisäkoulutus on suoritettu koulutusorganisaatio suosittelee tarkastuslennolle, jonka jälkeen voidaan kelpuutus jälleen myöntää.

 

Aihe: Jäsenuutiset, Koulutus.